A papagáj edzése

A nagytestű papagájok egyik igen pozitív tulajdonsága, hogy nagyon könnyen kezesre nevelhetők és további rendszeres edzésekkel igazi házi kedvenccé válhatnak. Az én ara papagájom ketrecének ajtaja szinte mindig nyitva van, így bármikor ki tud jönni. Elég gyakran ki is engedjük, hogy szocializálódjon.


Egyes szakértők szerint a szabadba rendszeresen kihordott papagájok stresszesek és szenvednek. A válaszom erre az, hogy vadonban mindegyikük változatos kilátásokat, eseményeket és igen, akár stresszfaktorokat is tapasztal naponta, akkor miért ne lehetne ugyanez a helyzet a fogságban tartott madarakkal, miért kellene nekik csak a négy fal között létezniük? Ha rendszeresen kivisszük a még fiatal madarakat, akkor hozzá is szoknak ehhez a helyzethez. Minden, kedvtelésből tartott papagájom élvezi ezeket a kirándulásokat.


A papagájom sokszor járt már velem a gyümölcsboltban. Az első látogatás katasztrófa volt. Egy hölgy ügyfélnek madárfóbája volt, és sikoltozva elmenekült. Hát ilyen is létezik és mi pont kifogtuk. Mélységesen elnézést kértünk. Kivétel volt, mivel a legtöbb ember szerencsére nagyon örül neki, ha találkozhat egy kis ara papagájjal.


Benni első országúti sétája szintén trükkös, kétszer estem le a sárba, de sikerült megtartanom a heveder pórázát a rendszeres ugrálás és az állandó ijedelmek ellenére is. A kaland után a madaram egy ideig beltéren meglehetősen visszafogottan viselkedett, vagyis kissé megviselte őt a kinti világ első nekifutásra. A következő séta már rendben volt. Száraz talajon tartottuk, és mentünk az úton is. A papagáj egész végig nyugodtan a csuklómon vagy a vállamon maradt, csak az autótól tartott egy kicsit.


Később már nem is különösebben bámult, amikor traktorok vonultak, vagy a gyors autók robogtak el mellettünk. Azt hiszem, hogy ők eredendően nyugodt természetű papagájok. Eddig még nem kíséreltünk meg semmit kívül, bár nekem azt mondták, hogy az ara papagájok 5-6 hónapon belül már repülnek. Ezt én még nem merem kipróbálni, viszont egy helyi ismerős beengedett minket a tágas, magas pajtájába, ahol egy hatalmas, de mégis zárt térben tudom szabadon engedni a papagájomat és gyakorolni vele a visszatérést a kezemre parancs alapján.

Megjegyzések