Pár dolog, amit tudnod kell a papagájokról

Kedves olvasó, lehet, hogy újonnan osztod meg életedet a papagájokkal, vagy lehet, hogy egy régi profi vagy. Vagy soha nem is gondolsz egy papagájra. Akárhogy is, meglepődhetsz, ha néhány tényt megtudsz a papagájok viselkedéséről, amelyek kissé különböznek az átlagos társállatok viselkedésétől. Itt van néhány kedvencem.

A papagájok leginkább azt szeretik, ha a fejtollaikat vakargatja a gazdi. Míg a kutya, macska vagy nyúl sokkal jobban értékeli, ha fejtől farokig simogatják, a papagáj hátának birizgálása szexuálisan stimulálhatja őt, ami nem kívánt jelenségekhez (hormontúltengés miatti aggresszió vagy tojásrakás) is vezethet. A papagáj testbeszéde rendkívül informatív, egyértelműen látni rajta, ha épp csak elviseli, amit csinálunk vele, vagy ha valóban jól is esik neki.


Egy épp csak toleráló madár nem a valódi a cél, ezért érdemes alaposan megismerni őket. Gyakori jelenség a papagáj golyóalakúra lehajtott feje, ilyenkor egész biztos a simogatást várja. A fejérintés pedig minden bizonnyal nagyszerű lehetőség a madár-gazdi kapcsolat erősítésére. Több madár esetén egymás tollának ápolása a "papagájtársadalmi" kapcsolatok fontos része.

A papagájok nem tudják elérni a fejükön lévő frissen növő, apró tollakat. Ezért a vedlés utáni időszakban, amikor az új tollak növekedése megkezdődik, különösen örömmel fogadják a gazditól a fejvakargatást. Az alábbi videón a profi papagájsimogatással lehet megismerkedni.


Megjegyzések